Warmtepompen

Met een warmtepomp kunt u het gehele jaar door op een duurzame manier voorzien in uw warmte- en koudebehoefte. De M-Thermal is in staat om uw woning te koelen of te verwarmen en kan zelfs voorzien in warm tapwater. Op deze manier kunt u zonder gas verwarmen en heeft u geen gas CV meer nodig. Maar u kunt ook uw gas CV laten samenwerken met de pomp door een zogenaamd hybride systeem te installeren.

Werking warmtepomp

Een warmtepomp is een zeer efficiënt apparaat wanneer het gaat om het gebruik van energie. De pomp zet, door middel van radiatoren of vloerverwarming, warmte uit de omgevingslucht om in verwarming voor een woning. Ook het tapwater kan worden verwarmd voor een heerlijke warme douche.

Stap  1

De omgevingslucht stroomt door de wisselaar. Omdat de lucht warmer is dan de vloeistof neemt deze de warmte op en zal de vloeistof verdampen. 

Stap  2

De verdampte vloeistof gaat naar de compressor en wordt gecomprimeerd. Door het samenpersen van de damp neemt de temperatuur toe.

Stap  3

De hete samengeperste damp gaat door een tweede warmtewisselaar. Hier wordt de warmte onttrokken uit de damp en overgegeven aan het water. Door het onttrekken van de warmte uit de damp condenseert deze weer terug naar vloeistof.

Stap  4

De vloeistof gaat vervolgens door een expansieklep, zodat de druk en temperatuur afnemen en de cyclus opnieuw kan beginnen.

Heeft u interesse of vragen?

Welke uitvoering past bij u?

Er zijn twee uitvoeringen in de warmtepomp mogelijk:

1. Monoblock

Dit is een uitvoering waarbij geen speciale STEK monteur nodig is. Wel moet dit apparaat in combinatie met een CV en buffervat geplaatst worden. Er kan voor een monoblock gekozen worden als de water CV leiding direct door de muur binnenshuis op het CV systeem aangesloten kan worden.

2. Split

De split uitvoering wordt aangesloten in combinatie met een hydrobox en dient geïnstalleerd te worden door een STEK monteur. Als de afstand tussen buitendeel en CV aansluitpunt te lang is (CV leiding buitenshuis) dan kiest men voor een Split warmtepomp.

Hybride installatie

In Nederland hebben we 220 stookdagen. Binnen deze 220 stookdagen is de verdeling als volgt:

  • 160 stookagen met een buiten temperatuur <18 > 8° Celsius
  • 40 dagen met een buiten temperatuur <8 < 3° Celsius
  • 20 stookdagen met een buiten temperatuur <3° Celsius

Bij een hybride systeem wordt de installatie in eerste instantie ingericht om de 160 stookdagen optimaal over te nemen. Op deze manier kan de investering gedrukt worden. Omdat in bestaande bouw al een traditioneel verwarmings systeem aanwezig is kan deze bij springen als de warmte pomp het niet meer economisch kan verwarmen. Als het doel is om volledig gasloos te verwarmen kan, bij een hybride stysteem, ook gekozen worden om een Pellet cv ketel, het tekort op te vangen. Op deze manier kunt u optimaal gebruik maken van de ISDE subsidie. U krijgt immers subsidie op de Lucht / Warmtepomp en op de Pellet CV ketel. Hieronder is een voorbeeld aansluit schema waarbij de gas CV ketel helpt bij het

verwarmen van de woning en het tapwater.